Switch Language

DESCOPERA SPECII UNICE
Ajuns in Delta Dunarii, pentru o clipa nici nu-ti dai seama ca te afli in locul unde milioane de pasari vin din indepartate colturi ale lumii sa se hraneasca si sa-si depuna ouale. Te intampina o liniste suspecta si cauti cu indarjire imaginea formata despre “Raiul pasarilor”. In Delta Dunarii vietuieste 60% din populatia mondiala a cormoranului mic. 80% din avifauna europeana se intalneste in Delta Dunarii. 10 specii sunt ocrotite de lege, unele fiind cunoscute ca “monumente ale naturii”, deoarece sunt pe cale de disparitie.

CELE MAI INTALNITE SPECII

pelicanul-comun

Pelicanul comun (Pelecanus onocratulus)

Pasare inconfundabila de 140 – 175 cm, cu un corp voluminos, gatul gros si ciocul caracteristic mare, cu o membrana tip “punga” pe mandibula inferioara, de culoare galbena. Adultul are penajul alb, cu exceptia penelor aripilor (remigele primare si secundare) care sunt negre. Piciorele sunt roz.

Cuibareste in colonii pe plauri sau insule, cuiburile fiind apropiate unele de altele. Unele colonii din delta sau din alte parti ale tarii au disparut in decursul timpului, prin actiunile de distrugere a habitatului sau “combatere” directa. Migreaza toamna si revine in primavara.

Se hraneste exclusiv cu peste pe care il captureaza in urma unor adevarate vanatori, la care pot participa numerosi cormorani.

Pelicanul cret (Pelecanus crispus)

Se deosebeste de pelicanul comun prin partea inferioara a aripii complet deschisa la culoare. Puii au un colorit cenusiu-deschis deasupra, un sac gular cu slabe nuante roz, marginea anterioara a fruntii aproape dreapta, creti pe cap si gat. Adultii au coloritul penelor gri albicios.

Soseste la noi in tara in acelasi timp cu pelicanul comun, avand aceleasi locuri de cuibarit in Delta Dunarii. Toamna se indreapta catre Grecia, Delta Nilului, regiunea Golfului si tinutul de coasta din sudul Asiei. Iarna deseori se muta inspre zonele de coasta.

In prezent, numarul lor nu depaseste 500 de perechi clocitoare in Europa, din cauza combaterii facute de catre om.

Pelecanus-crispus
califarul-rosu

Califarul rosu (Tadorna ferruginea)

(58-70 cm) cu anvergura aripilor de 110 – 130 cm si lungimea cozii de 18 cm. Adultii sunt intens colorati, predominand culoarea maro-roscata si avand penaj galben stralucitor pe cap. Aripile sunt albicioase prezentand cateva pene de zbor negre. Masculul se diferentiaza de femela prin prezenta unei zone negre in jurul gatului, de forma unui inel. Ciocul este negru iar picioarele gri.

La noi in tara traieste in zonele de ses si munte, pe langa balti si lacuri. Se regaseste in special in partea estica a Dobrogei, in Delta Dunarii si Istria. Migratia spre regiunile asiatice are loc la inceputul lunii septembrie. Se gasesc in sud-estul Europei, Asia centrala si sud-estul Chinei.

Egreta mare (Ardea alba)

O pasăre mare, albă-imaculat, cu penaj impecabil, cu egrete diafane ce întăresc impresia că ea ar reprezenta perfecțiunea… o minunăție a imensității mlaștinilor sălbatice. Retrasă departe de forfota oamenilor, tăcută, cu mișcări ce dau senzația de maiestuozitate.

Se intalneste in anotimpul cald indeosebi in Delta Dunarii. Cuibareste prin intinderile de stuf, in locuri mai putin expuse inundatiilor, ferite de zgomot si de actiunea umana.

egreta_mare
parallax layer
Delta Dunarii este cu certitudine locul pe care il cauti daca doresti sa observi pasarile.

ESTI PASIONAT DE ORNITOLOGIE?

Afla care sunt cele mai bune perioade ale anului pentru a urmari speciile de pasari din Delta Dunarii. Contacteaza-ne prentru detalii.